Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » In 6 stappen naar het mbo! » Ontdek het maar tijdens een oriëntatiejaar!

Ontdek het maar tijdens een oriëntatiejaar!

Wie ben ik, wat vind ik nou echt leuk en wat wil ik later worden? Dat onderzoek je tijdens het M-jaar (mind the gap). Dit jaar staat vol ruimte om te leren, te experimenteren en kennis te maken met beroepen.

Je ontmoet veel inspirerende mensen uit het bedrijfsleven. Ze komen langs voor een gastles of jij gaat op snuffelstage bij het bedrijf. Je krijgt lessen loopbaanoriëntatie en de basisvakken. Er staan ook allerlei losse proeflessen op het programma. Ga jij helemaal aan bij filosofie, ben je meer een tekenaar of wil je je eigen bedrijf runnen? Het komt allemaal voorbij. Net als praktische lessen in ict-vaardigheden. Voor een goede mail, Excell-sheet of presentatie draai jij straks je hand niet meer om. Het jaar bestaat uit ongeveer 1/3 deel leren en 2/3 deel proeven, ruiken, zien en voelen.

Lifeskills

Je maakt een buitenlandreis, die je zelf met de klas organiseert en je ontwikkelt heel wat lifeskills. Zo krijg je een cursus EHBO, een sollicitatietraining en leer je je eigen zorgverzekering af te sluiten en belastingaangifte te doen. Tijdens de opleiding mag je vaak zelf bepalen wat je wilt leren en hoe je dat doet. Je docenten verwachten dus wel veel eigen verantwoordelijkheid en inzet. Dat betekent op tijd zijn, aanwezig zijn, meedoen en nieuwe dingen willen proberen.