Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » In 6 stappen naar het mbo! » Stap 6: En nu? Inschrijven!

Stap 6: En nu? Inschrijven!

Als je jouw studie hebt gekozen, ga je je inschrijven. Dat moet je uiterlijk op 1 april gedaan hebben, bij de opleiding zelf. Met elk vmbo-diploma kun je worden toegelaten tot een mbo-opleiding niveau 2. Het maakt dus niet uit welk profiel je hebt op het vmbo. Voor niveau 1 heb je geen specifieke vooropleiding nodig en het wordt dan ook gezien als een opstap (entreeopleiding) naar mbo niveau 2 of 3.

Wel kan een mbo nog andere, eigen toelatingseisen hebben. Bijvoorbeeld dat je fit moet zijn, enigszins technisch inzicht hebt of een creatieve aanleg. Check dus altijd goed welke aanvullende toelatingseisen er gelden. Die staan op de website van de mbo naar keuze. Soms kan de opleiding je toch weigeren, ook al voldoe je aan alle eisen. Bijvoorbeeld als er meer aanmeldingen dan opleidingsplekken zijn.

Bekijk ook de video van de Rijksoverheid over de aanmeldprocedure.

Intakegesprek

Als je je hebt ingeschreven op een mbo, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Dat is eigenlijk een kennismakingsgesprek. Mis deze niet, want de mbo kan je weigeren als je niet komt opdagen. Tijdens een intakegesprek wil de opleider meer over jou te weet komen. Waarom heb je voor die studie en opleider gekozen, bijvoorbeeld. Wat zijn je hobbies en je talenten en kun je die ook inzetten tijdens je studie? Wat zijn je toekomstplannen? De opleider zal jou ook veel vertellen over wat je kunt verwachten, wat je gaat leren, waar je stage gaat lopen en of de studie aansluit op jouw dromen. Jij krijgt ook alle ruimte om vragen te stellen. Sommige opleidingen organiseren ook intake-activiteiten zoals een proefles. Hierop word je niet beoordeeld hoor. Het is puur om te kijken of jullie een match zijn.

Studiekeuzeadvies

Als je je op tijd hebt ingeschreven en mee hebt gedaan aan de intake, dan heb je nog recht op een studiekeuzeadvies. De mbo kijkt of de opleiding past bij jouw wensen, talenten en interesses. Er kan uitkomen dat een andere opleiding beter bij je past. Laat je echter niet ontmoedigen. Bedenk dat je hier bent om een vak te leren! Je bent ook niet verplicht het studiekeuzeadvies op te volgen.

Durf te dromen en ga voor wat jij leuk vindt!