Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » Niveaus » Niveau 4 (middenkader- en specialistenopleiding)

Niveau 4 (middenkader- en specialistenopleiding)

Wil je zelfstandig en zonder begeleiding specialistisch werk uitvoeren? Dan kies je voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Een diploma op dit niveau is gelijk ook je toegangsticket tot het hbo. De opleiding is er in twee smaken: de midden- kaderopleiding en de specialistenopleiding.

Het verschil?

Bij een middenkaderopleiding kies je uit veel verschillende richtingen, zonder dat je hiervoor al een basisopleiding hebt gehad. Dit is de opleiding met de meeste keuzes. Van zorg tot onderwijs en van techniek tot horeca, opties zat. Net als de opleidingen op de andere niveaus kies je vaak uit een BBL of BOL.

Een specialistenopleiding is ook een mbo-opleiding op niveau 4, alleen heb je hier wel een vooropleiding voor nodig. Dit is meestal een opleiding op niveau 3 of een midden-kaderopleiding op niveau 4. Deze specialistenopleiding doe je in dezelfde richting als je vorige opleiding. Daarom noemen we het ook wel een ‘kopstudie’. Die kopstudie moet dus wel goed aansluiten op de opleiding die je al deed. Het grote voordeel? Je bent veel minder lang bezig dan wanneer je nog een hele middenkaderopleiding doet.

Hoelang duurt het?

Een volledige middenkaderopleiding duurt drie of vier jaar. Ga je voor een specialistenopleiding? Dan duurt je opleiding nog één en soms twee jaar.

Hoe word je toegelaten?

Ga je voor de middenkaderopleiding, dan mag je met minimaal een vmbo gl-, tl- of kaderdiploma van start. Dat geldt ook voor een havodiploma of overgangsbewijs van 3 havo/vwo naar 4 havo/vwo. Let wel even op: bij sommige opleidingen moet je in een paar vakken wel eindexamen gedaan hebben. Welke vakken dat zijn, hangt helemaal af van de opleiding die je kiest.

Kies je een specialistenopleiding, dan is het wel belangrijk dat de opleiding die je hiervoor deed aansluit op de richting die je nu kiest. Als dat zo is, mag je met een diploma op niveau 3 of een middenkaderopleiding deze opleiding doen. Heb je alleen een vmbo- diploma, dan doe je eerst een midden-kaderopleiding.

Wat kun je ermee?

Van alle mbo-opleidingen kun je met een diploma op dit niveau het meest. In elke sector zijn er banen die geschikt zijn voor jou. Droom je bijvoorbeeld van een baan als verpleeg- kundige of interieuradviseur? Of richt jij straks liever je eigen onderneming op? Met een diploma op niveau 4 is dat allemaal mogelijk. Liever verder studeren? Dan zijn er een paar opties: je volgt nóg een middenkaderopleiding, je gaat voor (nóg) een specialistenopleiding of je schrijft je in voor het hbo.

Waar kun je een opleiding volgen?

Of je nu een middenkaderopleiding of een specialistenopleiding kiest, vaak studeer je af aan een ROC (Regionaal Opleidingscentrum). Er zijn ook particuliere onderwijsinstellingen die wat kleiner zijn. Vaak betaal je dan wel wat meer voor de opleiding. Kijk in de StudieWijzer naar de mogelijkheden.

Hier kun je de verschillende niveaus nog eens bekijken.