Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » Niveaus » Niveau 3 (vakopleiding)

Niveau 3 (vakopleiding)

Ontdek het maar tijdens een oriëntatiejaar

Wil je zelfstandig werken? Dan is een mbo-opleiding op niveau 3 iets voor jou. Deze opleiding noemen we een vakopleiding.

Of je nu een baan in de ict, zorg of bouw wilt, voor alle richtingen is er wel een vakopleiding. Sommige beroepen kun je ook met mbo-niveau 2 doen. Zo mag je bij een kapper aan de slag met mbo 2. Het verschil? Met mbo 3 mag je alle werkzaamheden van begin tot einde zelfstandig uitvoeren. Daarom leer je in de vakopleiding hoe je zelf keuzes maakt en hoe je omgaat met verantwoordelijkheid. Net als op niveau 2 doe je een BOL of BBL. Bij sommige opleidingen kun je zelfs kiezen.

Hoe lang duurt het?

Een vakopleiding duurt wat langer dan een opleiding op niveau 1 of 2. Niet zo gek, want je gaat hierna zelfstandig aan de slag. Vakopleidingen duren meestal twee jaar of drie jaar.

Hoe word je toegelaten?

Voor deze opleiding moet je minimaal een vmbo gl-, tl- of  kaderdiploma hebben. Een mbo-diploma op niveau 2 of een havodiploma is ook prima. Heb je al een andere mbo-opleiding op niveau 3 gedaan, dan ben je ook welkom. Soms mag je zonder diploma een toelatingstest doen.

Wat kun je ermee?

Met dit diploma kun je in heel veel sectoren aan de slag. Van zorg tot techniek en van voeding tot logistiek. Dus wil je aan de slag als beveiliger, doktersassistent, technicus of iets anders? Voor de meeste beroepen is er een opleiding op dit niveau.

Nog niet klaar met studeren? Dan kies je voor een mbo-opleiding op niveau 4 (een middenkader- opleiding). Met dat diploma mag je zelfstandig aan de slag én mag je dat ook nog eens zonder begeleiding doen. Ook bij meer specialistische beroepen.

Waar kun je een opleiding volgen?

Een opleiding volg je vaak bij een ROC. Kijk goed op welke locatie ze welke opleiding aanbieden. Liever op een wat kleinere mbo studeren? Dan zijn er ook veel particuliere onderwijsorganisaties, die een vakopleiding voor je hebben. Kijk in de StudieWijzer voor opleidingen in jouw regio.

Wil je liever als specialist aan de slag? Kijk dan eens naar de mbo-opleidingen op niveau 4.