De richting horeca en bakkerij is voor iedereen die van eten en gastvrijheid houdt. Je leert hoe je als bakker de lekkerste broden maakt, als kok de mooiste gerechten kookt of als gastheer/gastvrouw en in de bediening gasten een topavond bezorgt. Of je nu in een restaurant, bakkerij of keuken van een hotel of zorginstelling wilt werken, hier leer je het allemaal! Kijk maar eens naar de beroepen die mogelijk zijn in de richting horeca en bakkerij.
‘Na 3 havo besloot ik te gaan doen wat ik leuk vind’
Robin
“Na 3 havo besloot ik over te stappen naar het mbo. Ik ben iemand die graag dingen doet. Stilzitten in de les en huiswerk maken? Dat is niks voor mij. Al in de derde wist ik dat ik bakker wilde worden, vooral na mijn snuffelstage bij een bakkerij. Dat was fantastisch!”
Praktijk boven theorie
“Het was lastig om te beslissen of ik de havo moest afmaken. Twee lange jaren leken me niks. Nu, na mijn eerste jaar op de bakkersschool weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik heb twee dagen praktijk op school, één dag theorie en twee dagen stage. In de schoolwinkel verkopen we onze baksels, wat extra leuk is omdat we vaste klanten hebben.”
Meer geleerd in één jaar dan op de havo
“Omdat bakken mijn passie is, ben ik veel gemotiveerder om te leren. In één jaar tijd heb ik meer geleerd dan op de havo. Of ik later brood of chocolade ga doen, weet ik nog niet. De meeste mensen kiezen voor patisserie, maar ik heb een hekel aan dingen als tompouces. Ze zijn een kunst om te maken en onmogelijk om te eten!”
Eigen onderneming
“Mijn droom is een eigen onderneming starten. Ik bak nu al voor kennissen en er zijn cafés en supermarkten die mijn bonbons willen verkopen. Soms sta ik zes dagen per week in de keuken en denk ik: is dit niet wat veel? Maar één ding is zeker: ik doe wat ik leuk vind!”
Bekijk welke beroepen mogelijk zijn in de richting Horeca en bakkerij