Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » Voor studiekeuzeadviseurs

Voor studiekeuzeadviseurs

Studiekeuzeadviseur aan de slag met de lesmethode van het MBO Kompas.

Leerlingen hebben veel baat bij lessen die ze aan het denken zetten over hun toekomst. Hoe doe je dat? Allereerst kun je gebruikmaken van de lesbrief die je hebt ontvangen, om zo je studiekeuzelessen te vullen. Hieronder enkele nuttige tips voor studiekeuzeadviseurs.

  • ‘Bedenk dat lessen niet alleen over studieskills gaan, lifeskills zijn ook heel belangrijk. Die kun je integreren in je vaklessen door leerlingen bewust te maken van hun kwaliteiten, maar ook van hun ontwikkelpunten. Spiegelen dus.’
  • ‘Rolmodellen zijn van grote invloed op de studiekeuze. Vertel bijvoorbeeld over je eigen levenspad. Of nodig professionals of studenten uit om in de les wat te vertellen over hun carriere of studie.’
  • ‘Hoe een leerlingen een open dag beleeft, heeft veel invloed op de studiekeuze. Help ze met voorbereiden.’

Echt proeven!

Je kunt leerlingen een studie- of beroepskeuzetest laten doen, maar vaak helpt de fysieke ontmoeting veel beter in het keuzeproces. Hoe organiseer je dat?

  • Organiseer een uitstapje met de klas naar een bedrijf, opleiding of evenement waar een specifieke sector centraal staat.
  • Stimuleer een meeloopdag. Als een leerling een dag met een student meedraait, krijgt hij een veel realistischer beeld van de opleiding dan tijdens een open dag.
  • Investeer in het persoonlijke gesprek. Vragenlijsten zijn wat onpersoonlijker.