Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » Niveaus » Niveau 1 (entreeopleiding)

Niveau 1 (entreeopleiding)

Heb je nog geen vmbo-diploma en ben je wel al 16 jaar? Dan kun je een entreeopleiding volgen.

Je leert hier alles over hoe het is om in een bedrijf of organisatie te werken. Hoe maak je een goede planning, hoe ga je om met klanten en hoe werk je samen met collega’s? Dat weet je na deze opleiding. Je leert allerlei studie- vaardigheden en krijgt ook algemene vakken, zoals rekenen en Nederlands. Ook krijg je persoonlijke begeleiding. Weet je nog niet precies wat je na je opleiding wilt gaan doen? Met een eigen programma vol praktijkgerichte opdrachten helpen docenten je om te ontdekken wat je talent en passie is.

Hoe lang duurt het?

Een entreeopleiding duurt meestal één jaar. Sneller kan ook, want je volgt een eigen programma. Hoelang de opleiding duurt, hangt helemaal af van jouw tempo. Sommige studenten halen na een half jaar hun diploma al.

Hoe word je toegelaten?

Je hoeft geen middelbareschooldiploma te hebben. Heb je die wel? Dan kies je een mbo-opleiding op minimaal niveau 2. Stond je al eerder langer dan twee jaar bij een entreeopleiding ingeschreven, dan mag je deze opleiding niet meer doen. Verder moet je 16 jaar zijn.

Wat kun je ermee?

Na een entreeopleiding kun je als assistent aan de slag. In welk bedrijf dat kan, hangt af van de richting die je kiest. Dit zijn de entreeopleidingen waaruit je kunt kiezen:

Met een mbo-opleiding op niveau 1 mag je nog niet zelfstandig een beroep uitoefenen. Wil je dat wel? Dan doe je eerst een opleiding op minimaal niveau 2.

Waar kun je een opleiding volgen?

Meestal ga je voor een entreeopleiding naar een ROC (Regionaal Opleidingscentrum). Je kunt niet alle richtingen bij elk ROC doen. Check dus goed waar jij aan de slag kunt. Kijk in de StudieWijzer voor de opleidingen in jouw regio of daarbuiten.

Wil je een meer praktische opleiding volgen? Kijk dan naar de mogelijkheden bij niveau 2.