Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » Niveaus » Niveau 2 (basisberoepsopleiding)

Niveau 2 (basisberoepsopleiding)

Dierenartsassistent

Aan de slag als kapper, chauffeur of medewerker in de zorg? Met een mbo-opleiding op niveau 2 word je opgeleid tot dit soort praktisch werk.

Deze opleidingen heten basisberoepsopleidingen. Er zijn twee soorten: een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Bij een BBL werk je gelijk al vier of vijf dagen. Bij een BOL is dat net andersom: je gaat vier of vijf dagen naar school en loopt stages. Na deze opleiding mag je aan het werk en ben je niet meer leerplichtig. Kijk ook even naar de verschillen tussen BBL en BOL.

Hoelang duurt het?

Deze opleiding duurt tussen een en twee jaar. Het hangt van je vooropleiding en de school af hoelang het duurt voordat je je diploma hebt. En natuurlijk van jezelf!

Hoe word je toegelaten?

Heb je een vmbo-diploma? Dan mag je de opleiding doen. Het maakt niet uit of je vmbo basis, kader, tl of gl hebt gedaan. Natuurlijk is een entreeopleiding ook een toegangsticket voor deze opleiding. Heb je geen diploma maar ben je op de havo of het vwo wel overgegaan van klas 3 naar klas 4? Dan mag je vaak ook beginnen aan deze basisberoepsopleiding.

Wat kun je ermee?

Met deze opleiding heb je een startkwalificatie om uitvoerende werkzaamheden te doen. Denk aan praktische beroepen waar je een ondersteunende rol hebt. Bijvoorbeeld kapper, tegelzetter, administratief medewerker, schoonmaker en winkelmedewerker.

Waar kun je een opleiding volgen?

Vaak volg je een opleiding bij het ROC. Check op de StudieWijzer bij welk instituut jij aan de slag kunt.

Wil je meer zelfstandig werken? Dan is een opleiding op niveau 3 misschien iets voor jou.