Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » In 6 stappen naar het mbo! » Mijn droom is… eigen baas worden

Mijn droom is… eigen baas worden

Dansopleiding Aventus Zutphen, mbo 4.

Droom jij van je eigen bedrijf? Je eigen hondenuitlaatservice, webwinkel of carrière als personal trainer? Als je na wat zelfreflectie ontdekt dat daar je passie ligt, is het zeer nuttig om een mbo-opleiding te doen. Niet alleen qua specialisatie. Er komt namelijk heel wat kijken bij een eigen bedrijf. Denk aan financiën, communicatie en administratie. Ook dat leer je op het mbo.

Hoe word ik eigen baas?

Bedenk in welk vak je wilt ondernemen. Kies dan de opleiding die daarbij past. Op veel mbo’s kun je een niveau 4-opleiding doen. Dan leer je alles over hoe je in jouw vak een bedrijf begint. Dat kan sport zijn, entertainment, een winkel of een lunchroom. Wat je maar wilt! Je doet dan eerst een opleiding op een lager niveau en daarna de specialisatie ondernemen.

Met een cursus of training

Van taartenwebshop tot hondenuitlaatservice. Soms heb je aan een aanvullende cursus of korte training naast je specialistische opleiding genoeg om jouw passie om te zetten in eem succesvolle business. Deze kun je thuis volgen bij bijvoorbeeld NHA, LOI en NTI.

Kamer van Koophandel

Hoe maak je een factuur? Hoe schrijf je een ondernemersplan en hoe regel je je belasting en verzekeringen? Check kvk.nl voor cursussen en trainingen.

Ondernemen én studeren

Wil je niet wachten tot je afgestudeerd bent? Ook als je je diploma (nog) niet hebt, kun je een bedrijf starten. Ben je jonger dan 18 jaar, vraag dan wel toestemming aan je ouders.

Wat kost het?

Voor ROC-opleidingen krijg je meestal studiefinanciering. Bij particuliere opleidingen zoals het NHA, LOI en NTI niet. Maar met een STAP-budget dek je de meeste kosten.