Menu
Home » Hulp bij studiekeuze » In 6 stappen naar het mbo! » Stap 4: Bezoek open dagen

Stap 4: Bezoek open dagen

Hoe ziet jouw opleiding er eigenlijk uit?

Bijna elke opleiding houdt een of meer open dagen in het jaar. Jouw kans om te kijken of een studie wat voor je is. Op deze website en op de websites van de mbo’s kan een opleiding nog zo leuk zijn, maar zie je jezelf er ook echt rondlopen? Dat ervaar je alleen maar op de plek zelf.

Jas aan en gaan? Eerst even voorbereiden…

Waarom is het MBO Kompas zo uitgebreid? Omdat er wel honderden opleidingen zijn. Alle keus dus, maar dat maakt het ook lastig kiezen. Waar ga jij een kijkje nemen? Werk stap voor stap!

Stap 1: Scannen en klikken

Op deze website kun je al veel opleidingen vinden. Bij elke richting vind je een heel overzicht. Bekijk ze allemaal. De kans is groot dat je studies ontdekt die je nog niet kende. Pak een vel papier en noteer elke opleiding die je interessant vindt. Lijstje af? Tijd om te kijken wat de opleiding precies inhoudt. Daarvoor check je StudieWijzer. Toch niet leuk? Streep hem door op je lijst.

TIP: doe na deze stap de studiekeuzetest bij jou op school of online. Komt het advies overeen met je lijstje?

Stap 2: Inzoomen

Zoek op de website van de opleiding de praktische dingen op. Die zijn namelijk heel belangrijk voor jouw keuze. Check dus:

  • Voldoe ik aan de toelatingseisen?
  • Waar kan ik de opleiding doen? Vind ik de reistijd oké?
  • Kan ik kiezen tussen een grote of kleine mbo? Wat past het beste bij mij?
  • Wil ik BOL of BBL en kan ik kiezen?
  • Zijn er extra kosten en heb ik recht op studiefinanciering bij deze mbo?

Zet een uitroepteken bij de opleidingen op je lijstje die helemaal voldoen aan je voorkeuren. Plaats een vraagteken bij twijfel en streep door wat geen optie is, bijvoorbeeld omdat je drie uur met het OV te ver vindt reizen. Of omdat je de studie alleen particulier voor heel veel geld kunt doen.

Stap 3: Plannen maar!

Heb je zo’n twee tot vier opleidingen over? Check vervolgens op de website van de opleiding of en zo ja, waar en wanneer er open dagen zijn. Pak je agenda en plannen maar. Valt de open dag tijdens schooltijd? Vraag dan op school om toestemming. Let op: vaak moet je je vooraf aanmelden.

Ben je enthousiast geworden na je bezoek aan een mbo? Dan kun je door naar stap 5.